Batterier til fjernstyrede biler

Elektriske fjernstyrede biler er fantastiske - men køretid og kraft afhænger af den batteripakke du bruger. Det er derfor vigtigt at du bruger en god batteripakke og at du behandler den korrekt.

Bemærk at fjernstyrede biler er hobbyprodukter og anbefales fra 14 år og op. Dette gælder også (og måske endnu vigtigere) brug af batteripakker og opladere.

 

Batterityper: NiMH og LiPo

NiMH er de gode gamle tunge batterier. Den mest normale batteripakke er med 6 celler sat sammen til en 7,2V pakke. Den helt store fordel ved NiMH er at de er nemme at bruge og ikke så følsomme - men de er ikke så effektive.

NiMH fordele og ulemper:
+ nemme at bruge
- tunge
- mister kraft under brug (bilen bliver langsommere)

LiPo er de nye smarte batteripakker der er super effektive - men også følsomme. Du får mere køretid og kraft i bilen, men hvis du gør noget forkert kan batteripakken tage skade og blive defekt. Priserne er faldet meget på LiPo batteripakker så de koster nu næsten det samme som NiMH. 

LiPo fordele og ulemper:
+ meget mere power
+ holder kraften hele opladningen
- meget følsomme (må fx ikke aflades helt)

Alle batteripakker har en angivelse af V og mAh. Populært og simplificeret mht. brug i fjernstyrede biler kan man sige at:
V angiver hvor hurtigt bilen kan køre
mAh angiver hvor længe bilen kan køre

 

Hvilket batteri skal jeg vælge til min bil?

Du skal altid følge den vejledning der er med bilen. Der skal være oplyst hvilken type batteri (NiMH/LiPo) og hvor mange V der max må bruges. Hvis du vælger at bruge andre batteripakker end anbefalet, så er det dig selv der løber risikoen hvis overbelastes og går i stykker.

Bilen kører kun 10 minutter - hvordan får jeg længere køretid?
Hvis du fx har et NiMH 7,2V på 2000mAh, så kan du med fordel "opgradere" med et NiMH 7,2V på 4000mAh - det vil give dig længere køretid. 

Jeg har et 7,2V batteri, kan jeg få mere fart med 8,4V?
Du kan højst sandsynligt ikke bruge et 8,4V eller 9,6V NiMH da det fysisk ikke kan være i bilen - og elektronikken højst sandsynligt ikke kan tåle de ekstra V.

Jeg har et 7,2V NiMH - kan jeg bruge 7,4V LiPo?
Du skal sikre dig at bilens elektronik kan klare et LiPo batteri - ellers er der stor risiko for at det brænder af. Vi ser mange der gør det alligevel - og bilen kommer til at køre hurtigt... men i mange tilfælde så ødelægges enten bilens elektronik eller LiPo batteriet køres fladt og bliver defekt.

Kan jeg bruge LiPo hvis jeg bruger en LiPo Buzzer?
Hvis din bils elektronik ikke kan køre med LiPo så kan du bruge en LiPo Buzzer. Det er en alarm der vil give lyd når LiPo batteripakken skal lades op. Den vil beskytte batteripakken mod afladning - men ikke at bilens elektronik overbelastes.

Hvor kedeligt, kan jeg slet ikke gøre noget?
Du bestemmer selv om du vil eksperimentere med kraftigere batteripakker - du skal bare huske at det er for din egen risiko :)

 

Hvilken oplader skal jeg vælge?

Opladeren er mindst lige så vigtig som batteripakken. De gode opladere behandler batteripakkerne bedre og giver dermed både en mere effektiv opladning og batteripakken længere levetid - dvs. at den kan lades flere gange. De gode opladere er også hurtigere så du bruger mere tid på at køre end at lade.

VIGTIGT: NiMH og LiPo er 2 forskellige batterityper som kræver forskellige opladere!

Der vil altid stå på din oplader hvilken type batteri den kan lade. NiMH lades med 1 stik og LiPo bruger 2 stik.

Vi elsker EA5Y opladeren. Den kan lade både NiMH og LiPo batteripakker - og den er fuldautomatisk. Det betyder at det eneste du skal gøre er at tilslutte batteripakken og fortælle om det er NiMH eller LiPo - så klarer laderen resten. Super god - og koster kun lidt mere end andre ladere.

 

Så hvad skal jeg købe?

LiPo batteripakker er klart de bedste - men de kan være farlige i de forkerte hænder. Så hvis det er børn der skal bruge bilen så skal du have NiMH.

Her finder du batteripakker og her er opladere

Her er eksempler på nogle gode kombinationer:

Fornuftigt NiMH sæt:
-Charger N3
-NiMH 4000

Lækkert NiMH sæt med fremtidssikret lader:
-EA5Y oplader (kan også lade LiPo)
-NiMH 5000

Fornuftigt LiPo sæt:
-Charger L3
-LiPo 4000

Lækkert LiPo sæt:
-EA5Y oplader 
-Ultimate LiPo 6500

Husk at bruge en LiPo Buzzer hvis din bils elektronik ikke understøtter brug af LiPo. Vi anbefaler også at du bruger en LiPo Safe Bag når du lader LiPo batterier.

Husk også at checke om du har de rigtige stik på bilen - du kan finde stik og adaptere her. Bemærk at adaptere er kun til nød - du bør altid have så få mellemled som muligt.