Batterier til fjernstyrede biler

Elektriske fjernstyrede biler er fantastiske - men køretid og kraft afhænger af den batteripakke du bruger. Det er derfor vigtigt at du bruger en god batteripakke og at du behandler den korrekt.

Bemærk at fjernstyrede biler er hobbyprodukter og anbefales fra 14 år og op. Dette gælder også (og måske endnu vigtigere) brug af batteripakker og opladere.

Hvilket batteri passer til min bil?

Du kan finde de batterier der passer til din bil ved at gå til bilen her på siden eller klikke på menu-punktet RESERVEDELE og vælge din bil. 

Vi har også mere "generelle" batterier her: batterier

Tjek altid stikket på batteriet

Bilerne leveres med forskellige stik og du skal altid tjekke at du vælger batteri med korrekt stik. Her kan du se de mest almindelige stik og deres navne:

Batteri-stik

Jeg vil have det største batteri!

Der er begrænset plads i alle produkterne og batteriet skal også passe til hvad bilen kan holde til. Du skal derfor have styr på:

  • Fysisk størrelse / plads (kan batteriet være der)
  • Volt (hvor høj spænding kan bilen tåle)
  • mAH (kan den tåle at køre længere tid)

Ved at vælge de batterier som vi anbefaler til din bil er du sikker på at tingene passer sammen.

Der er nogle som vil noget andet... de tager så selv risikoen for hvad der kan gå galt.

 

Hvilken oplader skal jeg vælge?

Opladeren er mindst lige så vigtig som batteripakken. De gode opladere behandler batteripakkerne bedre og giver dermed både en mere effektiv opladning og batteripakken længere levetid - dvs. at den kan lades flere gange. De gode opladere er også hurtigere så du bruger mere tid på at køre end at lade.

VIGTIGT: NiMH og LiPo er 2 forskellige batterityper som kræver forskellige opladere!

Der vil altid stå på din oplader hvilken type batteri den kan lade. NiMH lades med 1 stik og LiPo bruger 2 stik.

 

 

 

Batterityper: NiMH og Lithium

NiMH er de gode gamle tunge batterier. Den mest normale batteripakke er med 6 celler sat sammen til en 7,2V pakke. Den helt store fordel ved NiMH er at de er nemme at bruge og ikke så følsomme - men de er ikke så effektive.

NiMH fordele og ulemper:
+ nemme at bruge
- tunge
- mister kraft under brug (bilen bliver langsommere)

Lithium er de nye smarte batteripakker der er super effektive - men også følsomme. Du får mere køretid og kraft i bilen, men hvis du gør noget forkert kan batteripakken tage skade og blive defekt. Priserne er faldet meget på Lithium batteripakker så de er nu billigere end NiMH. 

Lithium fordele og ulemper:
+ mere power
+ holder kraften hele opladningen
- meget følsomme (må fx ikke aflades helt)

Der findes flere forskellige Lithium typer som fx Lithium Polymer (LiPo) og Lithium Ion (Li-io).

Alle batteripakker har en angivelse af V og mAh. Populært og simplificeret mht. brug i fjernstyrede biler kan man sige at:
V angiver hvor hurtigt bilen kan køre
mAh angiver hvor længe bilen kan køre

 

Bilen kører kun 10 minutter - hvordan får jeg længere køretid?
Hvis du fx har et NiMH 7,2V på 2000mAh, så kan du med fordel "opgradere" med et NiMH 7,2V på 4000mAh - det vil give dig længere køretid. 

Jeg har et 7,2V batteri, kan jeg få mere fart med 8,4V?
Du kan højst sandsynligt ikke bruge et 8,4V eller 9,6V NiMH da det fysisk ikke kan være i bilen - og elektronikken højst sandsynligt ikke kan tåle de ekstra V.

Jeg har et 7,2V NiMH - kan jeg bruge 7,4V LiPo?
Du skal sikre dig at bilens elektronik kan klare et LiPo batteri - ellers er der stor risiko for at det brænder af. Vi ser mange der gør det alligevel - og bilen kommer til at køre hurtigt... men i mange tilfælde så ødelægges enten bilens elektronik eller LiPo batteriet køres fladt og bliver defekt.

Kan jeg bruge LiPo hvis jeg bruger en LiPo Buzzer?
Hvis din bils elektronik ikke kan køre med LiPo så kan du bruge en LiPo Buzzer. Det er en alarm der vil give lyd når LiPo batteripakken skal lades op. Den vil beskytte batteripakken mod afladning - men ikke at bilens elektronik overbelastes.

Hvor kedeligt, kan jeg slet ikke gøre noget?
Du bestemmer selv om du vil eksperimentere med kraftigere batteripakker - du skal bare huske at det er for din egen risiko :)